Makelaars ook verbaasd
Hoewel de huizenprijzen al een paar jaar flink stijgen, reageren ook de makelaars verbaasd op dit nieuwe record. "Ik word geregeld verrast door steeds hogere opbrengsten waarbij het niveau van overbieden ook nog eens stijgt. De grens wordt verder verlegd en het einde lijkt zoek", zegt Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen van de NVM.
Het zogeheten overbieden draagt bij aan verdere prijsopdrijving, signaleert Gerssen. Drie van de vier verkochte woningen gaan weg voor een hoger bedrag dan de vraagprijs.
Prijsstijging in Nederland nergens onder de tien procent
De prijsstijging ligt overal in Nederland boven de tien procent. In de regio Den Helder-Texel stegen de prijzen het minst hard: met 11,5 procent.
Amsterdam, waar de prijzen voorheen juist zeer fors omhoog gingen, behoort ook tot de vijf regio's met de zwakste prijsstijging: een plus van 13,9 procent. Al is zwak hier relatief. Een Amsterdams huis dat vorig jaar 300 duizend euro kostte zou nu gemiddeld voor bijna 42 duizend euro meer van eigenaar wisselen.
De trek naar het landelijk gebied, een bestaande trend die door de coronacrisis is versterkt, drijft de huizenprijzen in het noorden en oosten van het land juist flink omhoog.
Oost-Friesland, met plaatsen als Buitenpost en Dokkum, spant de kroon. Daar was de prijsstijging precies 30 procent. Op de voet gevolgd door de Kop van Overijssel (Steenwijk en omstreken). Die regio noteert een plus van 29,3 procent.
Aanbod slinkt steeds meer
Volgens de NVM slinkt het aanbod van te koop staande huizen steeds meer. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 34.253 huizen verkocht, dat is 12 procent minder dan vorig jaar.
Met de zogeheten krapte-indicator drukt de NVM uit hoeveel woningzoekers te kiezen hadden. Die komt voor de maanden april, mei en juni uit op 1,4. Dat betekent dat potentiële kopers de keuze hadden uit minder dan 2 woningen.
Feitelijk betekent dat dus eigenlijk geen keuze. •
De prijsstijging ligt overal in Nederland boven de tien procent. In de regio Den Helder-Texel stegen de prijzen het minst hard: met 11,5 procent.
Actueel