Eenmaal,
andermaal


Deze onderhandelingswetten moet u kennen

Onderhandelen is een spel, en daar horen natuurlijk regels bij. Die regels kennen wij bij Chantal Lefeber makelaars als de beste, maar het kan geen kwaad dat ook u een en ander weet. We delen dan ook graag deze 6 ‘onderhandelingswetten’ met u.

1

Bereid u goed voor

2

Bepaal uw

maximum

3

Voorkom een patstelling

4

Pas op uw woorden

5

Geen verliezers

6

Beter geen deal dan een slechte

Dat klinkt als een open deur, maar vaak blijkt dat mensen zich niet of te weinig voorbereiden als ze gaan onderhandelen. U staat sterker als u zich goed hebt ingelezen! Het biedingsproces begint met het uitbrengen van een openingsbod. Bereid u voor door uw ideale prijs, maximale prijs en de onderhandelingsruimte vast te stellen.

Bij de voorbereiding hoort ook het bepalen van de maximumprijs. In onderhandelingstermen wordt dit ook wel het weerstandspunt genoemd. Houd echt in de gaten dat u daar niet overheen gaat.

Als beide partijen zeer stellig zijn en blijven hangen in hun bod, schiet het niet op. Daar komt de voorbereiding weer om de hoek kijken: bedenk vooraf bij welke punten u water bij de wijn wilt doen.

Let op uw presentatie. Als u begint met:
‘Ik dacht aan een bod van..’ geeft dat (te) veel ruimte voor de tegenpartij. Wees stellig en leg elk bod neer alsof het uw eindbod is. Emotie kost altijd geld: altijd!

Beide partijen willen goed uit de strijd komen. Onderhandelen is een proces waarbij er twee winnaars zijn. U wilt een goede prijs voor het huis betalen, de verkoper wil graag een goede prijs voor zijn huis ontvangen.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, en zeker in de huidige krappe woningmarkt, maar als u merkt dat de onderhandelingen een kant opgaan waar u zich niet goed bij voelt, stap er dan uit. Het is verleidelijk om tot het uiterste te gaan, maar de koop moet toch beklonken worden met een bod waar u een goed gevoel aan over houdt.