Corona & de huizenmarkt

Vier verschillende ontwikkelingen zorgen voor neerwaartse druk op de woningprijzen

We schreven in de vorige editie van Typisch Chantal al dat de coronacrisis vooralsnog weinig tot geen impact had op de huizenmarkt. Dit kwam mede dankzij de lage hypotheekrente, de blijvend lage werkloosheid en de vele steunmaatregelen van de overheid. Toch verwachten verschillende economen een verandering in de huizenmarkt.


Eerst de cijfers. De gemiddelde verkoopprijs van woningen in het derde kwartaal van 2020 kwam uit op 354 duizend euro. Dat is een stijging van 11,6 procent ten opzichte van vorig jaar. NVM-makelaars verkochten 41.583 bestaande koopwoningen, het hoogste aantal in bijna drie jaar. Over heel 2020 stijgen de huizenprijzen naar verwachting met 8 procent, verwacht de NVM.


Afkoeling

Het lijkt er bijna op alsof de woningmarkt bijna immuun is voor de coronacrisis, toch verwacht het ING Economisch Bureau dat de opleving van de woningverkoop in de vier grote steden van tijdelijke duur is. Uiteindelijk zal de coronacrisis leiden tot een afkoeling van de woningmarkt. Naar verwachting zien we dit in de eerste helft van 2021 als eerste terug in een daling van het aantal woningtransacties. De Rabobank gaat voor 2021 uit van een gemiddelde prijsdaling van 0,8 procent en zo’n 190.000 transacties.


De coronacrisis zet op vier verschillende manieren neerwaartse druk op de woningprijzen.


1 Minder vertrouwen

Naast het stijgende aanbod in de studentensteden zijn de eerste effecten van de coronacrisis op de woningmarkt terug te zien in de vertrouwensindicatoren. De Eigen Huis Marktindicator stond in juni met 93 op de laagste stand sinds zes jaar. De indicator krabbelde daarna weer licht op, tot een stand van 97 in augustus. Gelet op de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen valt echter niet uit te sluiten dat het huizenmarktvertrouwen weer zal verslechteren: consumenten waren in augustus nóg pessimistischer over de verwachte werkloosheid en beschouwden het als een nog ongunstiger moment voor het doen van grote aankopen. Momenteel is de meerderheid van de Nederlanders pessimistisch over de staat van de woningmarkt.


2 Investeerders worden door de crisis terughoudender

Investeerders zijn bang voor lagere huuropbrengsten en prijsdalingen.


3 De crisis verlicht de woningmarktkrapte

Op korte termijn: de instroom van buitenlandse migranten is sinds maart flink teruggevallen en remt zo de bevolkingsgroei en woningvraag, vooral in de grote steden.


4 De betaalbaarheid van koopwoningen zal verslechteren

Dit komt door een combinatie van inkomensverliezen van huishoudens en een mogelijke stijging van de rentes.

De gemiddelde verkoopprijs van woningen in het derde kwartaal van 2020 kwam uit op 354 duizend euro. Dat is een stijging van 11,6 procent ten opzichte van vorig jaar.

Corona update